Patron Kim?

Patron Kim?

Köpeğinize sadece sevgi vererek değil, gücün sizde olduğunu hissettirerek de sahiplik yapmanız gerekir. İtaatkar olmanın temelleri çok erken dönemde atılar ve çok basit kurallara dayalıdır.

Sahibi, bir köpek için güven simgesidir. Bu güvenin içinde size duyduğu sevginin yanında saygı da büyük önem taşır. Onun ihtiyacı olan, kendisiyle eş gördüğü bir arkadaş değil, ihtiyaçlarını karşılayan, onu seven ama kendisinden daha güçlü olduğuna inandığı bir patron modelidir.

Köpeğiniz evinize, alanınıza yani kalenize adım attığı anda, ona kural koyucunun kim olduğunu göstermelisiniz. Bunu yerine, hayatın doğal akışı içinde yapacağınız küçük uygulamalarla ona benimsetmeniz en ideal yöntem olacaktır.

İlk adım: İlk günden itibaren öncelik sizde olsun. Bunun ilk adımını eve girerken atabilirisiniz. Eve her zaman önce siz giriş yapın ve onu kapının önünde bir dakikadan kısa bir süre beklettikten sonra içeri çağırın.

Yemek: Yemeğinizi ondan önce yemelisiniz. Yanınızda veya aynı oda içerisinde yemeğiniz bitince onu besleyin.

Yatma saati: Uyku için sizden daha erken yatmasını sağlayın. Siz yatağa gitmeden en az 10 dakika kadar önce onu odasına veya yuvasına yerleştirin ve “Senin yatma zamanın” deyin.

Cezalısın: İstenmeyen davranışları gerçekleştirildiğinde bunu onaylamadığınızı göstermenin en iyi yolu, bir süre yalnız kalmasını sağlamaktır. Yavrunun büyüklüğüne göre yalnız kalma cezasının süresi ve yeri değişebilir. Büyükçe bu süre biraz daha uzayabilir. Onaylamadığınız davranış karşısında ya bulunduğunuz odadan çıkarak onu yalnız bırakın, ya da başka bir odaya veya banyoya götürerek, odanın kapısını kapalı tutun.

Çok sert davranmak ya da yavru bir köpeği ona vurarak eğitmeye çalışmak kesinlikle hatalı davranışlardır. Ona daima sevgi gösterin ve pozitif davranışlarını ödüllendirerek eğitmeye çalışın. Ev halkının koyulan kuralları hep birlikte benimseyip sabırlı ve kararlı bir tavır sergilemeleri yavru köpeğinize patronun kim olduğunu öğretirken onun kendini güvende ve mutlu hissetmesine de kesinlikle yardımcı olacaktır.

“Cezalısın!”ın anlamı nedir? Doğru uygulama nasıl yapılır?

Cezanın süresi zarar gören eşyaya göre değişmez. Minik yavru eski bir ayakkabıyı parçaladıysa buna gülüp görmeniz, ancak ayakkabı yeni olduğunda 10 dakika yalnızlık cezası vermeniz onun için hiçbir anlam ifade etmez.

Asla vazgeçmeyin. Vazgeçmeniz ona sadece yeterince beklerse istediklerini elde edebiliceğini anlatır.

Yavrunun yaşam süresini göz önüne alarak; her bir ay için 1 dakikalık ceza süresi kullanmalısınız. Yani 1 aylık yavru maksimum 1 dakikalık ceza alırken 6 aylık yavru maksimum 6 dakikalık ceza almalıdır.

9 aylık olduktan sonra davranışın kötülük derecesine göre ceza süresini uzatabilirsiniz. Örneğin; sokağa kaçmanın ceza süresi 3 dakika ise perdeleri parçalamasının cezası için bu süre 6 dakika olabilir.

Bu cezalandırma ancak istenmeyen davranışın hemen ardından uygulanmalıdır. Geçmişe yönelik olarak uygulanan cezalar, köpeğiniz yavruyken de yetişkinken de hiçbir anlam ifade etmeyecektir.

 

Create your account