Sevimli Dostlarınıza İyi Gelecek

Ailenizin yeni üyesi.

O an nihayet geldi, Yeni yavru köpeğinizi eve getiriyorsunuz. En başından itibaren onun yaşamının muhteşem olmasını istiyorsunuz, biz de size destek olmak için buradayız.

Bir köpeğin sağlıklı gelişiminde en önemli sorumluluğun sahibine ait olduğunu düşünüyoruz. Bu yolda sizlere destek olabilmemizin en iyi yolu, evcil hayvanızın sağlığı, gelişimi ve beslenmesindeki uzmanlığımızı sizinle paylaşmaktır. Yavru köpeğinizin yaşamını güzelleştirmek için size gerekli olabilecek tüm bilgileri içermesi hedef alınarak hazırlanmıştır. Yeni ev ortamına geçişi olabildiğince sorunsuz kılmak için akıllı ipuçlarından, pratik eğitim ve sağlık önerilerine kadar bir çok bilgi içermektedir.

Hiç zaman kaybetmeden veteriner hekimine karar vermek son derece önemlidir. Yapmanız gereken uygulamalardan ilki, sevimli dostunuzun ilk kontrolünün ve aşılarının yapılmasını sağlamaktadır. Bu ilk ziyaret esnasında, veteriner hekiminizden takip edecek uygulamaları ve aşı programını öğrenmeyi unutmayın.
Evinizi Yavru Köpeğinizin Gelişine Hazır Edin.

Evine kavuştuğu ilk gün, yavru köpeğiniz yeni ortamını biraz yadırgayabilir. Önceden yapacağınız birkaç küçük hazırlık ve planlamayla yavru köpeğinize bu yeni eve olabildiğince sorunsuz ve mutlu bir biçimde uyum sağlaması için yardımcı olabilirsiniz.

Uyumak ve dinlenmek için kullanabileceği özel bir minder yavru köpeğinizin kendisini güvende hissetmesinde yardımcı olacaktır. Yavru köpeğinizin boyutundan çok fazla büyük bir yatak seçmemeye özen gösterin. İri ırktaki köpekler için yavruluktan yetişkinliğe geçişte boyutları ayarlanabilen türden yatak seçimi iyi bir fikir olabilir. Bunun alternatifi, bu dönemde birkaç boy minder almaktır. Sevimli dostunuzun yatağını temizlemesi kolay, sessiz ve hava cereyanından uzak bir yere konumlandırın. Yattığı yerden aile yaşamını izleyebilmesine ve kendine ait alanda güvende hissedebilmesine olanak sağlayın.
Köpeğinizin yeni tasması hafif naylon veya deri olmalıdır. Tasmanın yavru köpeğinizin boynunu sıkmadığından emin olmalısınız. Birkaç parmağınızın altına girebileceği genişlikte ayarlanmalıdır. Köpeğinizin tasmasını eve gelişinin ilk zamanlarında takmaya çalışın. Böylece tasma ile yürümeyi öğrenmesi ve günlük egzersizleri birlikte zevkle yapmanız daha kolay olacaktır. İki metrelik bir tasma kayışı eğitim ve yürüme için ideal bir uzunluktur.
Köpeğinizin su ve mama kapları ayrı olmalıdır. Paslanmaz çelik idealdir ve kolay temizlenir. Kolayca devrilmeyen kapları tercih edin.
Oyun oynama yavru köpeklere egzersiz, öğrenme ve tetikte olma olanağı sağlar. Aynı zamanda yavru köpeğinizin eğitimine de yardımcı olur. Kısa kısa sık aralıklı oyunlar oynaması en iyisidir. Oyuncakları güvenle çiğnenecek türden olmalıdır. Çiğneme yavru köpeğinizin dişlerinin sağlıklı ve temiz kalmasına yardımcı olur. Köpekler. için üretilmiş parçalanmayan, yıpranmayan veya yutamayacağu oyuncaklar seçin. Sert toplar ve naylon çiğneme oyuncaklarından keyif alacaktır. Mamasını içine koymanıza olanak tanıyan interaktif küpler veya toplar, yavru köpeğinizin doğal duygusunu tetikler ve onu eğlendirir.
Onu taramaya ve kadar erken zamanda başlarsanız, yavru köpeğiniz bu uygulamanın rutinin bir parçası olduğunu o kadar çabuk kavrar ve bu işten keyif alır. Düzenli olarak taranması, tüylerinin temiz ve akımlı gözükmesini sağlarken, cildini de sağlıklı tutar. Sevimli dostunuzu yavaşça banyo yapmakla tanıştırın ve onu yalnızca gerektiğinde yıkayın. Sık banyo tüylerini kurutur ve hassas cildini tahriş eder. İnsanlar (yetişkinler veya bebekler) için üretilmiş şampuanları kullanmaktan kaçının.
Yavru köpeğinizin yetişkin dişleri altı veya yedi aylıkken çıkar. Ancak dişlerini daha erken fırçalamaya başlamak ona bu sağlıklı alışkanlığın kazandırılmasınada yardımcı olur. Yavru köpeğinizin dişlerine ve diş etlerine parmaklarınızla yavaşça masaj yaparak başlayın. Sonra dilerin dış yüzeyini pamuklu bir bezle silin. Bu uygulamaya alıştıktan sonra, köpekler için tasarlanmış diş fırçası ve diş macunu ile onu şımartma zamanı gelmiş demektir.
Yavru Köpeğinizle Evdeki İlk Gün.

Yavru köpeğinizi eve getirmek heyecan verici olsa da, sakin kalmayı başarmalısınız. Onu gürültüyle bunaltmamaya çalışın. Yavru köpeğinizi eve getirmek için en iyi zaman hafta sonunun başlangıcıdır. Böylece birbirinizi tanımak için iki tam gününüz olacaktır. Bu dönem ilişkinizdeki olağanüstü ve eşsiz bir evredir.

Doğru İsim Seçimi.

Bir süredir ona isim düşünüyor olmalısınız. Yavru köpeğinizi eve getirdikten sonra zaman kaybetmeden seçtiğiniz isimlerden en ideal olanına karar verin. Sonra ona sık sık tekrarlayın ki, adını çabucak öğrensin. Kısa isimler işi kolaylaştırır. Yavru köpeğinize mutlu bir tonda adıyla seslenin. Bunu yaparken onu sevin ve okşayın.

Evinizi Köpek Dostu Hale Getirmek.

Yavru köpekler burunlarını her yere sokmaya bayılır. Evinizde yapacağınız bir kaç küçük değişiklikle, yeni çevrelerini keşfederken olası risklerden kaçınmalarında onlara yardımcı olmalısınız.

  • Köpeğinizi evinizin bariyerlerle ayrılmış sınırlı bir alanında tutun ve kapıların kapalı durmasını sağlayın.
  • Temiz malzemelerini ve ilaçları güvenli ve erişilemeyen bir yerde saklayın.
  • Yavru köpeğimizin zehirli ev bitkilerine (örneğin zambak, açelya, fulya, süsen, zakkum) erişemeyeceğinden emin olun.
  • Elektrik kablolarını itina ile saklayın.
  • Çikolata sizin için vazgeçilmez olabilir ama köpekler için toksiktir. Köpeğinize asla çikolata vermeyin, ulaşabileceği yerde muhafaza etmeyin.
Yavru köpeğinizi yeni yerlerle, insanlarla ve hayvanlarla tanıştırma.

Yeni Yerler • Yavru köpeğinizi eve getirdiğinizde ona sepetini, oyuncaklarını, mama ve su kaplarını gösterin. Böylelikle kendi alanını alanını öğrenmesi daha kolay olacaktır.

Yeni İnsanlar • Köpeğinizi diğer aile bireyleriyle veya konuklarla tanıştırmanız sosyalleşmesi açısından son derece önemlidir. Böylece yabancılardan korkmayacak, dost canlısı bir yetişkin köpek olma yolunda ilerleyecektir. Tasma takılması heyecanlandığında diğer insanların üzerine atlamasına engel olacaktır. Köpeğinize "otur" komutu verin ve oturur pozisyonda kalmasını sağlayın. Böylelikle sakinleşecek ve bu duruma alışacaktır.

Diğer Evcil Hayvanlar • Yavru köpeğinizi başka evcil hayvanlarla tanıştırırken dikkatli olmalısınız. Onu daha yaşlı bir köpekle tanıştırırken her ikisinin de tasmasının takılı olması önerilir. Başlangıçta onları yalnız bırakmayın. Eğer yavru köpeğinizi bir kedi ile tanıştırıyorsanız kedinin kaçmaması için önlem almalısınız. Birbirlerine olan yaklaşımlarını gözlem altında tutmalısınız.

Tuvalet Eğitimi

Yavru köpeğinizin tuvalet eğitimine ne kadar erken başlarsanız o kadar iyidir. Başlangıçta "ufak kazalara" hazırlıklı olun. Yavru köpeğinizden rahatsız olmayın. Bu yola ikiniz baş koydunuz, birlikte başaracaksınız!

Aşıları tamamlanıncaya kadar birlikte köpeğinize tuvalet eğitimini evde veya diğer hayvanların girmediği bahçenizde verin. Böylelikle diğer köpeklerden, onların dışkılarından veya ortamdan enfeksiyon kapmasını engellemiş olursunuz. Köpeğinizin tüm aşıları tamamlandığında halka açık parklarda eğitim verebilirsiniz.

  • Evde yavru köpeğinizin gezineceği alanları kısıtlayın.
  • Beslenme programı oluşturduğunuzda tuvalet eğitimi daha kolay olur. Yavru köpeğiniz yemek yedikten 20 - 30 dakika sonra tuvalete gitmek isteyecektir.
  • Evinizde köpeğinizin tuvaletini yapması için belirli bir yer seçin ve bu noktaya bağlı kalın. Köpekler bu kararlılığı sever. Dışarıda eğitimde köpeğinizi her zaman düzenli bir noktaya götürün, idrarını ve dışkısını oraya yaptığında onu ödüllendirin.

Tuvalet eğitimi için ipucu: Yavru köpeğiniz ne sıklıkla "çıkmak" istiyor. Kaç aylıksa +1 ekleyin. Bu sayı kaç saatte bir tuvaletini yapması gerektiğini belirtecektir.

Eğitim Sabır Gerektirir.
  • Yavru köpeğinizin tuvalete çıkmak istediğini belirten işaretlere dikkat edin. Örneğin yeri koklamak, kapıyı tırmalamak veya kendi etrafında daireler çizmek gibi. Yavru köpeğinize her zamanki noktasını gösterin. Eğer isteksizse, bırakın ve birkaç dakika sonra tekrar denemesine izin verin.
  • Bu işi doğru yaptığında yavru köpeğinizi takdir etmelisiniz. Başarı ile ilişkilendirilecekler özel sözcükler kullanın.
  • Köpeğinizi gece yatmadan önce ve sabah ilk iş olarak dışarıya çıkarın. Onu yatma zamanına yakın beslemeyin.
  • Evde küçük bir "kaza" yaptığında yavru köpeğinizden rahatsızlık duymayın veya onu cezalandırmayın. Köpeğiniz ondan bekleneni anlamayabilir. Eğer köpeğinizin ev eğitimi konusunda kaygılarınız varsa, veteriner hekiminize veya köpek eğitmenine danışın.

İyi uygulanmış eğitim, itaatkar ve dost canlısı bir yavru köpek için esastır. İşte size verdiğiniz eğitimden en fazlasını elde etmeniz için birkaç yöntem.

 

  • Eğitimi basit tutun ve eğlenceli hale getirin. • Köpeklerin dikkat aralığı kısadır.
  • Sabırlı ve kararlı olun. • Sevgi ve ödül başarılı bir eğitimin sırrıdır.
  • Takdir edin ve ödüllendirin. • İyi iş çıkardığında yavru köpeğinizi takdir edin ve ödüllendirin.
  • Köpeğinizi diğer insanlarla ve evcil hayvanlarla tanıştırın. • Sosyalleşme gelişim için önemlidir.
  • Tutarlı olun. • Köpeğinizle tutarlı bir tonda konuşun. Tutarlı şekilde kurallarını uygulayın.
  • Komutları basit tutun. • "Otur", "Bekle", "Gel", "Yat", "Çık", "Hayır", "Aferin Sana". Bunları diğer aile bireyleri ile de paylaşın.