Tansiyon atardamar sitemi içindeki kan basıncı olarak tanımlanır.
Kalbin kanı atardamar sistemine pompaladığında oluşan kan basıncı büyük tansiyon (sistolik vasınç), kalp gevşemeye geçtiğinde oluşan kan basıncı küçük tansiyon (diastolik basınç) olarak adlandırılır.
Kan basıncı, kanın kalpten pompalanmasına, damarların direncine ve atardamar çeperlerinin esnekliğine bağlıdır.
Sevimli dostlarımızda normal kan basıncı, sistolik değerleri genellikle 150 - 159 mmHg aralığındadır ve çoğu diyastolik değer 90 - 95 mmHg aralığındadır. Hipertansiyon > 170 / 100 mmHg basınç olarak tanımlanır.
Yüksek kan basıncı (hipertansiyon) ve en düşük kan basıncı (hiptansiyon), çoğunlukla tıbbi tedaviye ihtiyaç duyan önemli hastalıkların habercisi olabilir.
Bunlar kalp hastalığı, böbrek hastalığı, ani körlük başlangıcı, yeni travma veya viral hastalıklar olabilir. Anormal kan basıncının diğer nedenleri arasında endokrin sistem hastalıkları, adrenal bez tümörleri ve merkezi sinir sistemi bozuklukları bulunur.
En yaygın olarak tansiyon ölçümleri dolaylı yöntem olan manşon içindeki hava basıncının arter içindeki kan basıncı ile karşılaştırılması prensibine dayanır. Yüksek basınçla şişirilen manşon ile kemik arasında sıkışan arterden geçen kanın oluşturduğu türbülansın yarattığı düşük ve orta frekanslı sesler (Korotkoff sesleri) değerlendirilerek kan basıncı bulunur. Sevimli dostlarınızda en doğru ölçüm için işlemin bir kaç kez tekrarlanması ve ortalamsının alınması gerekmektedir. Bu işlem için anestezi yada. sedasyona gerek duyulmamaktadır. Cerrahi hastada tansiyon ölçümü uyanıkken yapılır ve minimal bir tutma kuvveti kullanılır. Mümkünse, sevimli dostlarınızda tansiyon ölçümü Akademi Hayvan Hastanesi'nde rutin olarak uygulanabilinen bir işlemdir.